Luchtkanalen reinigen: zo doen wij dat!

Luchtkanalen reinigen, het is niet het eerste waar je aan denkt bij het onderhouden van je bedrijfspand. De vervuiling van luchtkanalen is immers niet direct zichtbaar, maar kan wél schadelijk zijn voor de menselijke gezondheid en ziekteverzuim veroorzaken. Daarom vertellen we vandaag alles over het reinigen van luchtkanalen voor een gezond binnenklimaat.

Wat doen luchtkanalen precies?
Luchtkanalen, ook wel bekend als ventilatiekanalen, zijn zeer belangrijk in het ventilatieproces van bedrijfspanden. Luchtkanalen reinigen de lucht in een gebouw door de vervuilde lucht via een ventilatierooster naar de ventilatie-unit te sturen. Dankzij (schone) ventilatiekanalen wordt er schone lucht door het gebouw verspreid en kunnen werknemers of bezoekers veilig schone lucht inademen. Wij reinigen luchtkanalen bij diverse soorten bedrijven: van kantoren en fabrieken tot ziekenhuizen en industriële complexen.

Waarom je luchtkanalen moet reinigen?
Allereerst staat de gezondheid van de mensen binnen een bedrijf natuurlijk voorop. Het tijdig laten reinigen van de luchtkanalen in het pand zorgt voor een goede hygiëne en voorkomt onnodig ziekteverzuim. Volgens de Nederlandse onderzoekster dr. ir. Philomena Bluyssen van TNO kan een slecht binnenklimaat een bedrijf een productiviteitsverlies opleveren van 3.600 euro per werknemer per jaar. Daarnaast zorgt het goed onderhouden van de luchtkanalen er ook voor dat het luchtbehandelingssysteem langer mee gaat en minder energie verbruikt. Het grondig en professioneel laten schoonmaken van ventilatiekanalen is dus ook financieel voordelig.

Hoe vaak moeten luchtkanalen gereinigd worden?
AQ Group adviseert om luchtkanalen iedere zes jaar te laten reinigen. Zo blijft het ventilatiesysteem en de wtw-unit – de ventilator die schone lucht aanvoert – optimaal werken en wordt er maximaal rendement uit de luchtkanalen gehaald. Wanneer de luchtkanalen iedere zes jaar worden gereinigd worden gezondheidsklachten als gevolg van vervuilde lucht in het pand voorkomen.

Kunnen bedrijven zelf hun luchtkanalen reinigen?
Dit kan, maar dit zouden we niet aanraden en wel om de volgende redenen:

Het reinigen van luchtkanalen is zeer specialistisch werk dat zorgvuldig moet gebeuren. Onze specialisten zijn hiervoor opgeleid en kunnen de beste behandeling voor uw gebouw bepalen en uitvoeren.
Het zelf reinigen van luchtkanalen brengt relatief hoge kosten met zich mee omdat je speciaal gereedschap voor het reinigen van ventilatiekanalen moet huren. De reinigingsapparatuur voor luchtkanalen kost over het algemeen veel geld omdat het om zeer specialistisch materiaal gaat.

Gezien het reinigen van ventilatiekanalen slechts eens per zes jaar hoeft te gebeuren adviseren wij dit door een specialist te laten uitvoeren. Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Hoe reinigen wij luchtkanalen?
Wij kijken altijd naar het type pand waarvoor de luchtkanalen gereinigd moeten worden. Een zorginstelling vraagt bijvoorbeeld om een andere benadering dan een productieplatform of boorplatform. We kunnen in principe alle soorten luchtkanalen in alle soorten panden reinigen. We passen de reinigingsmethode aan op het type pand, de mate van vervuiling en andere factoren. Bij de reiniging van ventilatiekanalen gebruiken we onder andere roterende borstels, robotcamera’s, persluchtsystemen en veeghaspels.

Lees hier meer uitgebreide informatie over het reinigen van luchtkanalen of neem direct contact met ons op om een afspraak te maken voor het reinigen van uw luchtkanalen

Terug naar overzicht