Extreme corrosie bij koelunits met adiabaat

Wij worden steeds vaker geconfronteerd met koelunits die voorzien zijn van een adiabaat. Deze methodiek wordt gebruikt om de energieprestatie van de installatie te bevorderen. Op zich een nobel streven, in de praktijk worden wij echter geconfronteerd met het proces van galvanische corrosie.

Galvanische corrosie ontstaat door een elektrolytische werking tussen 2 soorten metaal. De warmte-overdracht vindt vaak plaats tussen koperen pijpjes en aluminium lamellen. Doordat er een geleider wordt toegediend in de vorm van water ontstaat galvanische corrosie van de aluminium lamellen. Het maakt in dit geval niet uit of de abiabaat bestaat uit leidingwater, onthard water of RO-(omgekeerde osmose) water.

De enige oplossing is het sealen van de overgang koperen buis – aluminium lamel door deze te voorzien van coating. Een pre-coat vanaf de fabriek is dan ook geen oplossing. Belangrijk is dat de installatie door en door gecoat wordt. Wij hebben goede ervaringen met onze coating; diverse datacenters en overige klanten waar wij dergelijke installaties tegenkomen, voorzien wij van onze EnergyGuard® Condenser Coating. Onze opdrachtgevers zijn enthousiast over de behaalde resultaten, feit blijft wel er zo snel mogelijk bij te zijn.

Hieronder vindt u foto’s van installaties van 2 jaar oud die door de verwoestende werking van galvanische corrosie zijn aangetast.  Op de linker foto ziet u enorme galvanische corrosie op de pijp-lamel verbinding, op de rechter foto zijn de kragen van deze verbinding compleet weg geoxideerd. De units zijn door ons ternauwernood gered.

Herkent u onderstaande beelden of heeft u installaties die voorzien zijn van adiabaat? Neem dan contact met ons op!

Advies nodig?

Contact | AQ Group

Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag met al uw vragen!