Nieuwsbrief

Nieuwsbrief

Renovatie luchtbehandelingskasten ondervindt een boost door erp-verordening

Renovatie van luchtbehandelingskasten was vroeger, naast vervanging, een optie. Met de nieuwe ErP-verordening is de optie van vervanging van de verouderde luchtbehandelingskast in veel gevallen van de baan.

Per 1 januari 2016 is er namelijk veel veranderd voor luchtbehandelingskasten (LBK’s). Op die dag is bovengenoemde ErP-verordening van kracht geworden en moeten nieuwe apparaten voldoen aan strengere Europese milieueisen. Deze verordening is gelijk rechtsgeldig geworden en houdt in dat LBK’s die niet voldoen aan de ErP-verordening geen CE-markering mogen dragen en  dus ook niet in de Europese Unie in gebruik genomen mogen worden.

Het rendement van de LBK moet bij vervanging verhoogd worden. Warmte terugwinning en lagere luchtsnelheden zijn noodzakelijk, waardoor de omvang en vloeroppervlakte van de LBK een stuk groter zal worden (tot wel 20%!). Dit is in veel gevallen niet mogelijk voor inpandige LBK’s. Er zijn oplossingen mogelijk zoals uitbreiding van de technische ruimte of de LBK plaatsen op het dak, maar deze oplossingen zijn zeer kostbaar en tijdrovend. Bij het plaatsen van een LBK op het dak, zal een groot deel van het ventilatiesysteem opnieuw aangelegd en ingeregeld moeten worden.

Een betere optie is dan het renoveren/upgraden van de bestaande LBK’s. Bij het maken van een keuze tussen het renoveren of het aanschaffen van een nieuwe LBK, dienen dus naast de vervangingskosten van een nieuwe LBK ook de mogelijke verbouwingskosten meegenomen te worden. Renoveren/ up-graden zal in de meeste gevallen de beste oplossing zijn, zowel operationeel als financieel.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met AQ Group!