Reinigen warmtewielen en warmtewisselaars

Warmtewielen zijn gevoelig voor vervuiling. Zonder regelmatige reiniging neemt het rendement van uw installatie sterk af en zullen de kosten voor het energieverbruik stijgen. Daarnaast heeft vervuiling in een warmtewiel ook nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit. Het is daarom zaak dat warmtewielen regelmatig gereinigd worden.

Chemisch-technisch reinigen van warmtewielen

Het reinigen van een warmtewiel is specialistisch werk. De kans op schade tijdens de uitvoering van deze werkzaamheden is zeker aanwezig. AQ Group beschikt over goed opgeleid en ervaren personeel om deze werkzaamheden voor u uit te voeren.

Vervangen van warmtewielen

Warmtewielen vervangen? Dan bent u bij ons op het juiste adres! Neem contact met ons op om de mogelijkheden met betrekking tot het vervangen of reinigen van warmtewielen te bespreken.

Het gebruik van warmtewielen om warmte terug te winnen uit retourlucht wordt al jaren toegepast. Door de jaren heen is ook de ontwikkeling in toe te passen materialen doorgegaan. Hierdoor kan het heel interessant zijn het bestaande warmtewiel te vervangen. Ook door slijtage kan alleen het reinigen niet voldoende zijn en is te adviseren het warmtewiel compleet te vervangen.

Alvorens wij de warmtewielen vervangen, kunnen wij u ook adviseren over de keuze van het juiste type warmtewiel. Nieuwe type sorptierotors hebben een hoger rendement dan de bestaande hygroscopische warmtewielen.

Behaal voordeel met een kleinere koelmachine dankzij een sorptie warmtewiel

Door te kiezen voor sorptie warmtewielen kunt u in vele gevallen volstaan met een kleiner type koelmachine en wordt er bespaard op energiekosten. In veel gevallen is de meer-investering voor de sorptierotoren binnen één jaar terugverdiend!

Andersom kan natuurlijk ook. Stel u heeft een nieuwe koelmachine nodig. U kunt in veel gevallen met een kleinere koelmachine uit de voeten als de warmtewielen worden vervangen door sorptierotoren.

Hieronder een praktijkvoorbeeld van een pand van 15.000 m² BVO:

Investering sorptierotoren € 75.000,-
Minder-investering door toepassing kleinere koelmachine € 17.000,-
=========
Meerprijs bij sorptierotoren € 58.000,-
Jaarlijkse besparing op energiekosten € 21.100,-

Terugverdientijd 2,7 jaar!

Advies nodig?

Contact | AQ Group

Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag met al uw vragen!

Neem contact op