Nieuwsbrief – mei 2021

Invoering verordening (EU) 2019/1781

Op 1 juli 2021 gaan de wijzigingen in!

Door de nieuwe verordening moeten zowel motoren als frequentieregelaars aan strengere voorschriften gaan voldoen. Deze verordening heeft zeer grote invloed op de aandrijvingen die men toepast in o.a. de luchtbehandelingstechniek. 95% van de motoren in de luchtbehandelingskasten zijn momenteel voorzien van een IE2 motor of een lager efficiëntieniveau. Diverse overheidsinstanties gaan strak handhaven op onderstaande eisen.

Op 1 juli 2021 moeten kleinere motoren tussen de 0,12 en 0,75 kW voldoen aan IE2. Grotere (driefasen) motoren van 0,75 tot en met 1000 kW aan premium efficiency IE3. IE2 is verplicht voor frequentieregelaars die bestemd zijn voor bedrijf met motoren met een nominaal vermogen van 0,12 kW tot en met 1000 kW.

Op 1 juli 2023 gaat Super premium efficiëntieniveau IE4 van kracht voor draaistroommotoren van 0,75 tot en met 200 kW. Motoren van 200 tot en met 1000 kW blijven IE3. Naast de klasseverhoging vallen meer motoren dan voorheen onder de verordening. Zo moeten éénfase motoren vanaf 0,12 kW ook aan IE2 voldoen. Zelfs explosieveilige motoren zijn in de nieuwe verordening opgenomen.

AQ Group kan u assisteren en adviseren om te voldoen aan deze eisen. Zo kunnen wij bijvoorbeeld de oude (centrifugaal) ventilatoren vervangen voor direct aangedreven EC-ventilatoren. Met direct aangedreven EC-ventilatoren kunt u uw energieverbruik tot een minimum beperken. Tegelijkertijd zorgt u ervoor dat uw systemen voldoen aan de markt- en klantbehoeften voor milieuvriendelijke technologie. Uiteraard voldoen onze EC-ventilatoren aan alle relevante EU-richtlijnen voor energie-efficiëntie (ERP). Het efficiëntieniveau van onze IE5 EC-ventilatoren liggen zelfs boven het minimale niveau dat wordt vereist.

Onze EC-ventilatoren zijn DC-motoren met een externe rotor die zijn uitgerust met permanente magneten. Wanneer de motor draait, bepalen de elektronen de positie van de rotor, die vervolgens wordt gebruikt om de motorwikkelingen in werking te stellen. Dit zorgt ervoor dat alleen de exacte hoeveelheid energie die nodig is om een rotatiebeweging te initiëren, daadwerkelijk wordt geleverd.
Bijkomende voordelen zijn onder andere besparing op de energie- en onderhoudskosten, hogere bedrijfszekerheid van de installatie en een lager risico op storingen. Een investering die derhalve al binnen korte tijd is terugverdiend!

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op.