Nieuwsbrief – mei 2021

Virusvrije lift: Eleminair

Eerste virusvrije lift in bedrijf gesteld

Bij een groot kantoorgebouw The Edge in Amsterdam kan er met een normale bezetting weer gebruik gemaakt worden van de lift zonder oponthoud. De eerste virusvrije lift is op die locatie in bedrijf gesteld en AQ Group heeft assistentie verleend met de montage. Dit speciale luchtbehandelingssysteem maakt een bestaande lift virusvrij!

Liften hebben een hoog besmettingsrisico omdat er nauwelijks wordt geventileerd of gereinigd en bovendien staan gebruikers dicht op elkaar. Door het aantal toegestane personen te beperken ontstaan er ( ongewenste ) wachttijden. Daarnaast blijven aerosolen lang hangen waardoor een lift lange tijd besmettelijk blijft.

Het principe van het Eleminair-systeem is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek naar de verspreiding van virusdeeltjes via de lucht. Niet alleen wordt de lucht gereinigd, maar ook wordt door de luchtstroming vanuit het plafond voorkomen dat grotere druppels en minuscule druppeltjes van mens op mens worden overgedragen. Met Eleminair kunnen liften in kantoren, ziekenhuizen, wooncomplexen en andere utilitaire gebouwen weer op de gewone manier gebruikt worden. Het compacte inbouw-luchtbehandelingssysteem ‘Eleminair’ zorgt voor een schone en virusvrij binnenklimaat zonder capaciteitsbeperkingen.

Deze innovatie heeft voor het eerst in de geschiedenis van ‘De Vernufteling’ (dé meest prestigieuze ingenieursprijs) zowel de publieks- als juryprijs in ontvangst mogen nemen.
AQ Group is er dan ook erg trots op dat wij als vaste partner van Interland Techniek BV (HC Groep) en ABT bv, de bedenkers van dit systeem, mochten assisteren in het monteren van het luchtbehandelingssysteem waarmee de lift virusvrij gemaakt werd. Hiermee zijn we een stap op weg naar het opnieuw veilig in gebruik nemen van gebouwen.