Reinigen luchtbehandelingskasten

Eens in de zoveel tijd is het nodig om de luchtbehandelingskasten grondig te laten reinigen. Regulier schoonmaak zoals opgenomen in het contract met de installateur is dan niet voldoende, aangezien dan de luchtbehandelingskasten alleen met een stofzuiger en een vochtige doek worden gereinigd.

De warmte- en koelblokken dienen regelmatig grondig gereinigd te worden. Datzelfde geldt voor de ventilatoren, de warmtewielen en de lekbakken. Om dit voor elkaar te krijgen reinigen wij luchtbehandelingskasten chemisch-technisch.

Een goede hygiënische conditie van de luchtbehandelingskast zorgt er voor dat de toevoerkanalen minder snel vervuilen. Bovendien heeft de luchtbehandelingskast een langere technische levensduur.

Wat houdt het reinigen in?

Componenten in de luchtbehandelingskast worden gedemonteerd om goed bij de te reinigen onderdelen te komen. In sommige gevallen worden zelfs de warmte- en/of koelblokken gedemonteerd en getrokken om goed in de ruimte te komen tussen deze blokken.

Chemisch-technisch reinigen van luchtbehandelingskasten

Hierna behandelen wij de luchtbehandelingskast met chemicaliën die onder hoge druk worden aangebracht. Het personeel draagt hierbij PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen). Daarnaast wordt de omgeving afgezet en de luchtbehandelingskast veilig gesteld. Het restproduct wordt geneutraliseerd en, indien nodig, afgevoerd en verwerkt. Voor dit laatste worden extra kosten in rekening gebracht. In veel gevallen kunnen de residuen gewoon afgevoerd worden via het riool.

Extra aandacht schenken wij aan de verwarmings- en koelblokken. Gezien de vervuiling die zich tussen de lamellen hecht, kan hier een rendementsvermindering plaatsvinden en bovendien zorgt deze vervuiling voor een risico op bacteriegroei met alle nadelige gevolgen voor de luchtkwaliteit van dien. De blokken worden door ons door en door gereinigd. Na reiniging van de installatie wordt het geheel gedesinfecteerd. Lees hier meer over desinfectie van klimaatinstallaties.

Bacteriologische meting

Indien gewenst kunnen wij zowel vooraf als achteraf een bacteriologische meting laten plaatsvinden waardoor u als opdrachtgever het resultaat van de werkzaamheden kunt monitoren. Deze meting kan door u worden verricht of door ons. Deze metingen besteden wij uit aan een onafhankelijk, extern bureau dat gespecialiseerd is in dergelijke metingen. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat u een eerlijke rapportage krijgt. Door de werkzaamheden zal de luchtkwaliteit aanmerkelijk verbeteren en het rendement van de installatie geoptimaliseerd worden.

Een luchtbehandelingskast vormt een essentieel onderdeel van de luchtinstallatie en het moge duidelijk zijn dat het noodzakelijk is om deze goed schoon te houden. Daarnaast is een luchtbehandelingskast ook een installatie die energie slurpt. Als een dergelijke installatie schoon is, dan zal het rendement zienderogen verbeteren en het energieverbruik dalen. Dit merkt u direct in uw energieverbruik.

Na afronding van de werkzaamheden wordt de werkplek uiteraard schoon en netjes opgeleverd. Bovendien ontvangt u van ons een rapportage waarin wij de uitgevoerde werkzaamheden nog eens de revue laten passeren. Vaak wordt een dergelijke rapportage vergezeld van enkele foto’s, zowel van voor als na de werkzaamheden zodat het verschil goed te zien is. Als wij tijdens onze werkzaamheden zaken hebben geconstateerd die eigenlijk opgepakt zouden moeten worden, dan worden deze ook benoemd.

Advies nodig?

Contact | AQ Group

Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag met al uw vragen!

Neem contact op