Nieuwsbrief – december 2022

Uniek project in Nederland: verduurzamen van drycoolers

Aanzienlijke energiebesparing met korte terugverdientijd en efficiëntie

Voor onze opdrachtgever hebben wij recent de AC-ventilatoren van de drycoolers vervangen door EC-ventilatoren. Dat AC-ventilatoren veel energie verbruiken, betekent dat ook hier veel op bespaard kan worden. Het toepassen van de EC-ventilator in luchtbehandelingskasten is u wellicht bekend maar het inzetten van EC-ventilatoren voor het verduurzamen van drycoolers is nieuw en wordt door ons vanaf nu ook toegepast!

Op een bijzondere locatie met uitzicht over heel Utrecht hebben onze projectengineers in een week tijd de oude AC-ventilatoren afgevoerd en de nieuwe EC-ventilatoren geïnstalleerd.

De nieuwe EC-ventilatoren zijn zo uitgerust dat deze door middel een scharnierende constructie voor onderhouds- en reinigingswerkzaamheden eenvoudig te kantelen zijn. Bovendien zijn ze voorzien van een diffusor die ervoor zorgt dat de worp van opgewarmde lucht dusdanig groot is dat er geen kortsluiting van lucht kan plaatsvinden. Oftewel naast de energiebesparing zorgen deze ventilatoren ook voor efficiëntie in onderhoud!

Om de nieuwe ventilatoren op de juiste manier aan te sturen en informatie te kunnen delen zijn ook de regelkasten vervangen.

De eerste metingen zijn gedaan door onze opdrachtgever en die zien er veel belovend uit. “Na deze eerste meting hebben wij gemeten dat de terugverdientijd drie jaar zal zijn. Daarna gaat de klant aanzienlijk besparen op energiekosten en daar zijn wij heel blij mee. Ziet er goed uit!” aldus Rolf Weijman, locatieleider bij BAM Bouw en Techniek. Om het concept goed te testen zullen nog meer metingen plaatsvinden onder verschillende weersomstandigheden.

Wilt u meer weten over verduurzaming van uw klimaatinstallaties, zoals drycoolers en luchtbehandelingskasten? Neem dan contact met ons op.

AQ Group
AQ Group
AQ Group
AQ Group
AQ Group