Nieuwsbrief – maart 2023

Verlaag energiekosten door het lekdicht maken van luchtkanalen met AEROSEAL®

Begin februari heeft AQ Group de allereerste opdracht uitgevoerd voor het toepassen van de AEROSEAL®  technologie in luchtkanalen. Met AEROSEAL® worden luchtkanalen lekdicht gemaakt en kan in korte tijd een luchtkanaal van LUKA-A naar LUKA-D dichtheidsklasse worden gebracht. Dit scheelt dus veel lekkage van geconditioneerde lucht uit de kanalen, wat zorgt voor een fikse energiebesparing.

Aan de slag

In het pand in Alphen aan den Rijn hebben wij de AEROSEAL® aangebracht.

De eerste stap is het creëren van een overdruksituatie in het kanalenstelsel. Dit hebben wij gedaan door een ballon op te blazen in het kanaal. Vervolgens is AEROSEAL® gemengd met verwarmde perslucht. Hierdoor vernevelt de AEROSEAL® in de slang en wordt het product door het luchtkanaal geblazen. Openingen tot wel een diameter van 1,5cm worden hiermee afgedicht. Via een grafiek op de laptop, die aangesloten is op het systeem, is zichtbaar dat het luchtverlies steeds minder wordt.

Het effect van AEROSEAL®

Bij het eerste systeem was er een luchtverlies van 27,7L per seconde. Na het sealen was dit nog 3,8L per seconde, een reductie van 86%. Het tweede systeem is van 24,8L per seconde naar 0,7L per seconde gegaan. Dat is een reductie van 97%!

Hierbij zorgt het sealen ervoor dat de geconditioneerde lucht niet weglekt, waardoor het gasverbruik ook omlaag gaat. Andere resultaten zijn: minimale koelverlies (in de zomer), betere verdeling in het gebouw van de lucht, geen geluidsoverlast door lekkages, verbeterde CO2 waardes en dus een beter binnenklimaat.

Na het behandelen van AEROSEAL® zijn de luchtsystemen weer startklaar gemaakt en is de locatie opgeruimd. Zo konden de gebruikers van het pand de volgende dag weer in een schone ruimte aan de slag.

AQ Group Aeroseal
AQ Group Aeroseal
AQ Group Aeroseal
AQ Group Aeroseal